Ce au în comun Philippe Starck și #casacusoare?

Una dintre sursele majore de inspirație pentru #casacusoare este conceptul de casă modulară dezvoltat în Slovenia de STARCK with RICKO, intitulat P.A.T.H.

Sunt obsedată de simetrie – cei care mă cunosc știu asta foarte bine despre mine. Așadar, am căutat să avem o casă cât se poate de simetrică. Am făcut o serie de mici compromisuri datorită spațiului limitat și unor funcțiuni specifice, însă cred că am fost, în faza de proiectare, destul de aproape de ideal din acest punct de vedere.

În momentul în care vrei să îți construiești o casă, te uiți peste o multitudine de planuri, propuneri, prototipuri. La fel am făcut și noi. Probabil am luat la mână sute de planuri. Mulțumim, Internet! Sincer, netul abundă de propuneri care mai de care, așadar, chiar dacă habar n-ai ce vrei, sigur poți să găsești ceva care se apropie de dorințele tale.

Cred că am fost foarte norocoși că am găsit proiectul P.A.T.H., pentru că ne-a clarificat o multitudine de necunoscute legate de împărțirea funcțională a spațiului. Casele proiectate de Phillipe Stark sunt perfect simetrice (vă provoc să mă contraziceți) și utilizează spațiul construit într-un mod, cel puțin pentru noi, ideal.

Este un proiect care a debutat în anul 2014, și este un tip de construcție care se ridică extrem de rapid, deoarece vine cu foarte multe componente prefabricate. E “verde” și integrează cele mai noi tehnologii eco, ceea ce permite reutilizarea deșeurilor produse în timpul fabricării caselor. Promisiunea dezvoltatorilor este că beneficiarii se pot muta în casă nouă la doar trei luni de la debutul lucrărilor (plus timpul necesar pentru finalizarea fundației).

Există două tipuri diferite de layout pentru casele P.A.T.H.Formentera și Monfort. Formentera este un tip de casă pe un singur nivel, concentrică, având ca nucleu zona de living-dining-bucătărie, celelalte zone funcționale fiind dispuse concentric în jurul acestui spațiu. Monfort poate fi configurat pe unul sau două nivele, deschise spre spațiul din exterior.

Pornind de la cele două layouturi de bază, configuratorul P.A.T.H. pune la dispoziție 34 de modele de case cu suprafețe între 140 mp și 350 mp, cu unul până la opt dormitoare. Prețurile variază in funcție de cerințele și preferințele clientului, pornesc de la 2500 E / mp și pot ajunge până la 4500 E / mp.

“In the future, trends and fashion will die. This is the reason every people must now have the capacity to make consistent choices, taking into account their expectations and ways of life, in order to be proud of the difference they have. Above all, P.A.T.H. houses provide the owner with the freedom to choose” – Philippe STARCK

Câteva cuvinte cheie definesc clădirile rezidențiale marca STARCK with RIKO:

  • inginerie – de casele P.A.T.H. sunt responsabili mai mult inginerii decât arhitecții – Raluca, arhitectul nostru s-ar putea să se încrunte la citirea acestor rânduri. În apărarea ei, noi credem că și unii, și alții trebuie să aibă ponderi egale;
  • exigență – specialiștii P.A.T.H. sunt ghidați de nouă principii de construcție: responsabilitate socială și de mediu // amprentă de carbon neutră // eficiență energetică performantă // design de calitate // standarde ridicate de locuire // tehnologie de ultimă oră // case customizate prefabricate // economie de timp și buget // asistență în timpul construcției;
  • responsabilitate – structura de lemn și izolația din fibră de lemn sau celuloză garantează o amprentă de carbon redusă pe parcursul procesului de fabricație, în comparație, de exemplu, cu o casă construită din beton;
  • adaptabilitate – casele se pot adapta la mediul arhitectural și cultural din jur, atât în context urban cât și rural;
  • personalizare – de la structură până la materialele de finisaj sau sistemele de încălzire, clienții au control total;
  • sustenabilitate – sunt construcții durabile, menite să reziste exigențelor timpului;

“We gave priority to the idea of creating a style that would still be acceptable and appreciated in 50, 100 or even 200 years”. We invented a turnkey living solution, which would be built with the right materials, made in irreproachable quality, produced with the best process that technology has to offer and sold at the right price.”. – Philippe STARCK

La nivel de concept și planificare, am fost întru totul de acord cu toate cele de mai sus. La nivel de buget pentru execuție însă, am avut niște divergențe de opinie – costul este prohibitiv, iar o eventuală comandă a fost în afara oricărei discuții. Așadar, n-am devenit clienți, însă, cred eu, ne-am mai luminat cu privire la ce doream de la casa noastră. Totuși, ne-ar face mare plăcere să mergem la o vizionare.

P.A.T.H., împreună cu PRISPA, EVOHOUSE și EFdeN (despre care am scris aici) au fost definitorii pentru tot ce a urmat.

SaveSave

(Visited 3,264 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.