Am vorbit la Imobiliarium despre case pasive

Nu-s fan de vorbit în public. Din varii motive, în ultima vreme chiar am fugit de asta ca de dracu’.

Așa că atunci când Adriana a venit cu ideea unui panel despre case pasive la Imobiliarium, unde să venim și să vorbim eu și Costin, primul gând pe care l-am avut și pe care l-am verbalizat, de altfel, a fost “Ai luat-o razna!”.

Al doilea gând a fost “Stai, că nu zice rău. Dar nu-i complet.” Așa că, împreună, am pus la cale un panel în care am adus la un loc beneficiar + echipă. Pentru că ne-am dat seama că altfel nu se poate. Noi vorbim din perspectiva noastră, a oamenilor care au dorit ceva într-un anume fel, iar ei vor vorbi din perspectiva specialistului, a omului care face asta zi de zi. Și a ieșit frumos.

Vineri, pe la ora 17:00, ne-am adunat cu toții la Imobiliarum iar la ora 18:00, așa cum era stabilit în program, am început să povestim.

Eu și Costin am vorbit despre cum ne-a încolțit ideea de a construi o casă pasivă, Raluca a povestit despre provocările legate de partea arhitecturală, Marius a explicat principiile de bază într-o casă pasivă iar Szabi a trecut în revistă pașii necesari pentru certificare.

Apoi Marius a lansat noul număr al revistei Arhitectura, un număr de care s-a ocupat îndeaproape. Este o ediție specială destinată caselor pasive. Puteți să citiți mai multe despre proiecte din țară – Casa T, Casa J, Casa “fără calorifere”, Prodigy Dream House, EvoHouse, un experiment zero-energy la Timișoara, Casa I (de ce sunt atât de multe proiecte cu nume de litere?), dar și despre proiecte de case pasive din afara țării.

Atmosfera a fost faină, relaxată, iar ce mi-a plăcut cel mai mult a fost că s-a stat mult și după panel, la discuții one on one cu cei care au fost prezenți în sală. Ne-am întâlnit cu tineri care au și ei aceleași gânduri ca noi, s-a lăsat cu promisiuni de vizită la șantierul deschis #casacusoare, imediat ce vine lemnul și ne apucăm de montaj.

Pe la 8 și jumătate seara, cei de la Imobiliarium ne-au anunțat că ar cam trebui să continuăm discuțiile în afara zonei de expozitie, pentru că târgul s-a închis și noi stăteam în continuare la povești. Am mai fi stat, probabil, câteva ore bune dacă nu ne atrăgeau, discret atenția 🙂

Le mulțumim tuturor celor care au dat din timpul lor și au venit la Imobiliarium să ne asculte poveștile.

Mulțumiri merg și către:

Marius Soflete, Inginerie Creativă – pentru că le-a arătat și altora cum ne-a convins pe noi că nu visăm cai verzi pe pereți și pentru inputul tehnic valoros.

Raluca Munteanu – pentru că a demontat mitul conform căruia toate casele pasive sunt niște cuburi urâte. Arhitectura de casă pasivă înseamnă urmărirea unor principii, dar nu și renunțarea la estetică.

Szabolcs Varga, V&V Projekt – pentru că “las că merge și așa” nu mai merge. Cel puțin nu la o casă certificată pasiv.

Adriana Nica, Universum – fără tine, panelul ăsta n-ar fi avut loc.

(Visited 1,305 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.