Cu ce poate fi de ajutor un diriginte de șantier?

Știam că va veni momentul să alegem un diriginte de șantier atunci când am început să strângem echipa pentru construcția Casei cu Soare. Eram conștienți că e o etapă ce trebuie bifată în mod responsabil, însă, într-un fel sau altul, alunecam pe lângă acest punct și nu-i dădeam de capăt. Asta pentru că, de exemplu, între toți cunoscuții care trecuseră printr-o experiență similară cu a noastră, nimeni nu putea să ne recomande pe cineva. Sincer, nici noi nu prea știam ce, cum și pe unde trebuie să căutăm. Am trecut printr-o serie de discuții cu oameni care se ocupă cu asta și care nu ne-au convins deloc. Nu era clar care sunt atribuțiile, nu era clar care este perioada de colaborare, nu era clară implicarea unui diriginte de șantier în… șantier. Primisem contracte făcute pe genunchi, prin care nimeni nu se obliga la nimic în afara unui schimb de facturi. Discutasem cu oameni evident nepasionați de ceea ce făceau și complet dezinteresați în general. Asta în contextul unei piețe în care diriginții de șantier nu duc lipsă de contracte, pentru că e o perioadă în care se construiește masiv. Ce era clar era că nu voiam în șantier pe cineva care să semneze “ca primarul” și care să nu poată garanta că ceea ce ne-am propus, prin proiect, am și realizat, practic, în șantier.

Ca în multe alte aspecte, în ceea ce privește dirigintele de șantier am avut noroc. Am dat, pur si simplu peste cine trebuia să dăm. Am dat peste omul potrivit pentru noi. La fel ca multi alții din echipă, este un om deschis și dornic de a împărtăși mai departe din experiența lui. L-am luat la întrebări și ne-a răspuns cu entuziasm.

Spune-ne câteva lucuri despre tine.

Mă numesc Adrian Crihan, am 34 de ani și sunt inginer constructor. Am absolvit Universitatea Tehnică de Construcții București  – secția Construcții Civile Industriale și Agricole în 2008. A urmat apoi un master – Geotehnică și fundații speciale – în 2009, în cadrul aceleiași Universități. De la absolvire și până în prezent am activat în proiectare, iar din 2012 am devenit și diriginte de șantier autorizat de către Inspectoratul de Stat în Construcții. În 2017 am susținut și promovat examenul pentru RTE – Responsabil Tehnic cu Execuția, fiind autorizat de același ISC pentru a desfășura și acest tip de activitate.

Cum s-a întâmplat să te apuci de meseria asta?

De mic am știut că vreau să mă fac constructor. Eram pasionat să desenez case și mașini. Se pare că am ales casele, până la urmă 🙂 Îmi place în continuare să fac proiectare, dar, de când am devenit diriginte de șantier parcă e mai fascinantă latura asta deoarece intru în contact cu oamenii și mă simt mai liber. Cu drumurile e partea mai nasoală pentru că pierd foarte mult timp în trafic traversând Bucureștiul dintr-o parte în alta, în drum spre șantiere.

Cum merge treaba pe cont propriu cu un business de dirigenție de șantier?

Dirigenția de șantier este unul din obiectele de activitate ale firmei pe care o conduc. Pe lângă acest serviciu, asigurăm și servicii de avizare / autorizare / proiectare / project management și consultanță / RTE și execuție. Am încercat să acopăr o gamă cât mai variată de servicii, așa că, global, nu pot să mă plâng că nu merge businessul. Din păcate însă, la noi o mare parte dintre beneficiari încă nu pun preț pe calitatea în construcții și există foarte multe firme în piață care practică prețuri de dumping. Ar fi loc și de mai bine. Poate peste câțiva ani lumea va înțelege că serviciile de calitate au un preț pe măsură.

Ce anume face, mai exact, un diriginte de șantier?

Eee… aici e o listă lungă pe care o găsește oricine caută pe Google: “atribuții diriginte de șantier”. Sunt termeni tehnici pe care mulți poate nu o să îi înțeleagă. Pe înțelesul tuturor, dirigintele de șantier este reprezentantul beneficiarului în relația cu constructorul. El se va asigura că proiectul pus frumos pe hârtie de proiectant va fi respectat de care executantul lucrării, în concordanță cu prevederile Autorizației de Construire, cu folosirea materialelor și a tehnologiilor de lucru adecvate și la nivelul de calitate impus de legislația în vigoare.

De ce am nevoie de un diriginte de șantier, dacă execut lucrarea în regie proprie? De fapt, are vreo legătură daca e în regie proprie sau altfel?

Aici există o confuzie. Beneficiarii cred că dacă execută lucrarea în regie proprie, nu mai au nevoie de diriginte. Ei bine, nu este așa. Să lămurim un lucru. Regia proprie nu înseamnă că se execută cu echipa sau cu firma ci înseamnă că, în fața legii și a organelor de control, investitorul este și beneficiar și constructor. Investitorul, neavând cunoștințele tehnice și legislative necesare realizării unei construcții, este obligat prin lege să asigure un nivel de calitate corespunzător, iar aceasta o poate face numai prin specialiști în construcții – proiectanți, diriginți de șantier și responsabili tehnici cu execuția.

Înțeleg că, dincolo de opțiunile și preferințele personale ale fiecăruia, legea spune clar că e obligatoriu să avem diriginte de șantier pe perioada construcției. Așa e? De când, cum, în ce fel?

După cum spuneam, investitorul este obligat prin lege să asigure un nivel de calitate corespunzător pentru realizarea unei construcții. Această cerință este reglementată de legea 10/1995 în construcții, republicată și actualizată chiar în 2017. Aici există menționate clar obligațiile investitorilor, a proiectanților, a executanților și a specialiștilor în construcții – verificatori de proiecte, experți tehnici, diriginți de șantier, responsabili tehnici cu execuția, a ISC, a proprietarilor / administratorilor / utilizatorilor unei construcții, etc.

Ce pățesc dacă ignor legea asta sau pur și simplu habar nu am că ea există? Care pot să fie sursele mele de informare? De la cine aflu toate chestiile astea?

Obligativitatea angajării unui diriginte pe perioada execuției lucrărilor este stipulată clar în legea 10, amenzile pentru nerespectarea acestei prevederi fiind între 10000 și 20000 lei. Necesitatea contractării unui diriginte de șantier ar trebui să fie expusă investitorilor în primul rând de autoritățile locale, la eliberarea Autorizației de construire. Chiar arhitectul care a întocmit proiectul ar trebui să semnaleze acest aspect încă de la începutul proiectului. De consultanți nu mai zic nimic, că de ei vorbim la investițiile mai mari …. la căsuțe se întâmplă mai rar să apară în peisaj un astfel de personaj.

Cum selectez un diriginte de șantier? Ce e un diriginte de șantier bun, până la urmă? Care ar trebui să fie criteriile de selecție?

Un diriginte de șantier bun e acela care reprezintă corect interesele beneficiarului în relația cu constructorul. Cum îl alegi? Sincer, nu știu! Eu am un site (e-dirigintedesantier.ro) unde am postat lucrările mele și review-urile clienților pe care i-am avut. De aici îmi vin clienți noi. Mă bazez pe recomandări și pe rezultatele obținute de-a lungul timpului. E vorba și de feeling-ul pe care îl ai ca beneficiar prima dată când te întâlnești cu potențialul diriginte de șantier. Eu sunt de părere că oamenii trebuie să rezoneze cumva de la “prima întâlnire”, să capete încredere reciprocă, să comunice și să relaționeze ca rezultatul să fie cel scontat.

Lumea se plânge că dirigintele de șantier e scump. Hai să defalcăm puțin ce trebuie să facă un diriginte de șantier – care sunt atribuțiile lui, indiferent de șantier?

Aici am multe de “comentat” …. ce înseamnă scump?
Hai să dau un exemplu concret. Pentru o dirigenție în Otopeni eu percep un tarif cuprins între 1500 și 2000 lei lunar, în care sunt incluse 2 vizite săptămânale în șantier pentru verificări. Cu toate că au fost cazuri când am venit de mai multe ori, pentru că așa a fost situația și a fost nevoie. La tariful mediu de 1800 lei/lună înseamnă că o vizită costă 225 de lei. În această suma sunt incluse: taxele către stat, combustibilul, uzura mașinii, salarii, cheltuieli cu biroul, cheltuieli cu mașina (CASCO, RCA, rovinieta). De statul în mașină, câte 2 ore uneori, ca să ajung la locație nici nu mai pomenesc. Deci după un calcul relativ simplu, din cei 1800 lei/lună, dacă rămân cu 7-800 de lei este foarte bine. În condițiile în care am noroc și am 4 sau 5 dirigenții pe lună, pot câștiga net cam 4000 de lei, deci aproximativ 850-900 de euro. Nu cred că această sumă este una mare, în condițiile în care programul de lucru începe la 8 și se termină, în general, atunci când pleacă constructorii din șantier acasă. Statul în mașină cu orele în trafic începe să își spună cuvântul și deja au început durerile de spate. Vara, când sunt 43 de grade, stai câte 2 ore pe o placă să verifici ce au făcut muncitorii, ca apoi să te întrebe prietenii dacă ai fost la mare și tu să răspunzi sincer că nu și că ai fost la șantier. Iar cel mai imporant, faptul că îți asumi responsabilitatea pe toată perioada de viață a construcției – 50 ani asupra respectării proiectului și a nivelului calitativ de realizare al acestuia. Cu mediul privat cam așa stă treaba. Cu Statul e altceva – tariful pentru serviciile de dirigenție este exprimat în devizul general ca procent din valoarea investiției – între 1 și 3% – ceea ce e mai bine decât la privat, numai că banii vin mult mai greu.

Există pachete diversificate de dirigenție? Să zicem – basic / optim / premium? Care ar fi limita? Până unde se poate implica un diriginte de șantier într-o lucrare?

Din punctul meu de vedere nu există pachete. Responsabilitatea pentru o lucrare este aceeasi și pentru o casă la țară și pentru una în oraș. Atribuțiile unui diriginte de șantier sunt aceleași. Eu, de obicei, primesc solicitări să urmăresc lucrările până în stadiul “la roșu” . După aceea clienții nu mai vor să plătească pentru partea de finisaje. Am avut în schimb și lucrări mai pretențioase unde am urmărit casa cap-coadă, până în stadiul “la cheie”. Dirigintele se poate implica mai mult pe o lucrare jucând și rol de PM – project manager. Aici se va implica în toate etapele de construcție, de la consultanță pe proiect, alegerea antreprenorului și eventual a furnizorilor, decontări, urmărirea calității lucrărilor, relația cu autoritățile, etc.

Care sunt lucrurile la care trebuie să fim atenți, ca beneficiari, în timpul șantierului?

Dacă aveti un diriginte de șantier bun, care să se ocupe de lucrare, ar trebui să stați liniștiți. Îmi sfătuiesc clientii să nu dea un avans mare la începutul lucrării, să caute să etapizeze plățile către constructor în funcție de stadiile fizice ale lucrărilor din șantier, la lucrările mai mari să rețină o cotă din valoarea lucrărilor ca garanție de bună execuție și pe care să o restituie mai târziu, după recepție etc.

Până la ce stadiu al construcției trebuie să avem diriginte de șantier?

Legea impune angajarea dirigintelui pe toată perioada de execuție. Dar, după cum spuneam, mulți clienți solicită serviciile până “la roșu”. Mai nou, după regulamentul de recepție în vigoare, cei de la ISC vin la recepție pentru construcțiile având categoria de importanță C sau mai mare și au început să ceară procese verbale și pe partea de finisaje sau pe instalații. În concluzie, dirigintele pe construcții ar trebui să urmărească lucrarea până la final și beneficiarul ar trebui să contracteze și serviciile unor diriginți pe instalații – sanitare, termice și electrice.

Care sunt actele pe care trebuie să le întocmim împreună, înainte de a înceta contractul?

La recepția unei construcții trebuie să existe cartea tehnică a construcției. Conținutul acesteia îl puteti găsi pe site în secțiunea conținut carte tehnică. Pe perioada execuției se întocmește capitolul B cu procese verbale care să ateste respectarea proiectului și a materialelor impuse prin acesta. Procesele verbale de lucrări ascunse sau de recepție calitativă se întocmesc de către constructor și sunt avizate de RTE, diriginte și proiectant. La final se întocmește procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

Spune-mi trei chestii pe care le-am ratat în discuția asta, dar de care e important să ținem cont.

1. Beneficiarii ar trebui să își aleagă în conștință de cauză dirigintele de șantier pentru ca lucrările să evolueze conform planului de acasă. Din păcate există mulți diriginți în piață care semnează “ca primarii” și nici măcar nu știu unde e șantierul. Ei sunt aduși de multe ori chiar de constructor, pe bani de nimic, iar constructorul face apoi ce vrea cu lucrarea. E ca și cum ai pune paznic un lup la o turmă de oi …

2. Beneficiarii trebuie să își aleagă după niște criterii stricte constructorul și să nu se arunce din prima către oferta cea mai ieftină, care în 99% din cazuri ajunge să coste mai mult decât cea mai scumpă ofertă primită inițial.

3. Am găsit o groază de tâmpenii scrise pe net legate de construcția unei case. Toți sunt meșteri, toți au făcut facultăți în domeniu, toți își dau cu părerea. Cel care construiește ar fi indicat să își angajeze un diriginte de șantier pe care să îl asculte și să nu plece urechea la toate sfaturile venite de la persoane fără specializare în domeniu.

Te știu un tip cu umor. Zi-ne și nouă, te rugăm, două-trei dude venite de la beneficiari, sau chestii întâmplate în șantier care te-au făcut să te minunezi.

Am avut o situație în care, la recepție, eu fiind proiectantul de rezistență, am fost întrebat de către dirigintele de șantier unde este baia în clădire. Deci vă dați seama de câte ori a călcat pe acolo…
Altă dată, un constructor foarte “priceput” trasase casa invers: cu fațada principală spre curtea din spate. Iar când am vrut să măsurăm dădea cu virgulă. Rău.
O echipă de ” meseriași ” a pus armătura de la o placa invers – cea de sus la partea de jos și cea de jos la partea de sus. Când am întrebat cum au reușit minunea, mi-au spus că nu au înțeles din planuri ce înseamnă “armare superioară” și “armare inferioară” …

Pe Adrian Crihan îl puteți găsi pe site-ul lui, e-dirigintedesantier.ro. Dacă aveți întrebări suplimentare, postați-le în comentarii, iar noi îl vom ruga pe Adrian să răspundă.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

(Visited 4,848 times, 1 visits today)

3 Comments

  1. Stefan October 18, 2018 at 22:02

    Bună seara, dirigintele de șantier poate sa estimeze prețul efectiv al materialelor de construcție necesare construcției, pe baza proiectului? Adică, în cazul în care constructorul îmi zice ca trebuie X cantitate de materiale, care costa Y RON, poate veni dirigintele și sa spună ca acest calcul nu este adevărat? Mulțumesc.

    Reply
    1. Mihaela October 22, 2018 at 20:29

      Salut, Ștefan!

      L-am intrebat direct pe dirigintele nostru de șantier, care ne-a răspuns așa pentru voi:
      “Nu. Sarcina dirigintelui de șantier este să se asigure că se respectă proiectul în teren. Cantitățile le face proiectantul.
      Dirigintele poate verifica (daca are asta și în contract) situațiile de lucrări cu anexe în spate (în anexe sunt detaliate exact toate materialele sau cantitățile puse în operă). Atunci poate vedea dacă sunt plusuri sau minusuri.
      Dacă vrea din start să verifice cantitățile, contractează un consultant și face acest lucru”.

      Sperăm că ți-au fost de folos aceste informații.

      Reply
  2. Alex December 20, 2020 at 22:22

    Estimarea prețului pentru materiale sau pentru manopera o face un manager de proiect . Dirigintele de santier verifica doar executia corectă (respectarea proiectului de către executant).

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.