Site icon casa cu soare

Planurile pentru casa noastră

A durat ceva până am definitivat planurile pentru casa noastră, însă cred că a fost un proces care a decurs destul de lin, pentru că știam ce ne dorim. Poate am fost chiar prea hotărâți, dar ăsta e stilul nostru, ne place să ne facem temele cât de bine putem înainte de a ne arunca în “bătălie”.

Mi-am verificat astăzi inbox-ul, să văd când am trimis primul brief către echipa noastră: 21 martie 2016.

Ce e amuzant este că de atunci am avut un listing destul de extensiv legat de spațiile pe care ni le doream și, privind în urmă, constat cu bucurie că am bifat toate cerințele din această listă.

Despre toate spațiile pe care ni le-am dorit în casă am scris, pe larg, aici.

Ce ne doream?

Într-un rezumat scurt, ne-am dorit o casă de dimensiuni medii, în care să locuim noi doi plus 1, care să poată să găzduiască și alți membri ai familiei pe termen mediu sau lung, să nu aibă holuri sau spații inutile. În plus, să vină la pachet cu o seră generoasă, funcțională în toate anotimpurile. Ne place foarte mult să gătim, așadar casa trebuia dotată cu o bucătărie generoasă. O altă cerință expresă a fost că vrem să lucrăm de la bun început cu o echipă de peisagiști care să ne ajute să maximizăm terenul pe care îl avem (aveam și o listă destul de mare de plante pe care voiam să le cultivăm/plantăm atât pe teren cât și în seră).

O vreme am cam frecat-o, și noi și echipa. Dar n-am presat pentru că nu ne grăbeam deloc – aveam misiunea nobilă de a strânge cât de mult se poate cureaua, astfel încât să fim pregătiți pentru momentul în care va începe construcția. Primele planuri au venit la începutul lui septembrie, după o perioadă intensivă de research pentru conturarea stilului casei – a plouat cu referințe pe grupul privat de Pinterest creat special pentru asta. Fiecare dintre planuri bifau câte o parte din cerință, însă nu pe toate. Am fost suficient de căposi încât să insistăm să căpătam tot ce ne dorim. Cu riscul de a supăra arhitectul, am întors planurile până la victoria finală.

Ce nu era în regulă?

  1. casa avea o suprafață prea mare (234 mp – cea mai mare suprafață prezentată)
  2. sera avea o suprafață prea mică ( 6mp – față de ce a urmat nici nu are nevoie de comentarii)
  3. nu ne plăcea împărțirea spațiilor funcționale
  4. aveam multe spații de trecere
  5. nu bifam toată lista

Și apoi, în octombrie, a venit momentul Evrika: am descoperit, în meandrele Internetului, proiectul lui Philippe Starck, STARK with RICKO, despre care am scris aici. Încet-încet, a început să se facă lumină. Fiecare spațiu cădea ca o piesă de puzzle fix pe lista noastră de dorințe. După o serie de discuții legate de niste modificări absolut necesare pentru nevoile noastre, am putut să spunem că ne-a ieșit. Am avut ca sursa de inspirație un maestru al simetriei (cu o mică tușă de grandomanie, dar am trecut ușor peste asta)

Cum arată planurile #casacusoare?

La intrarea în casă există un hol – absolut obligatoriu într-o casă pasiva. El are funcție de tampon termic între exterior și interiorul casei. Din hol se poate intra în restul casei sau în camera tehnică (ce va găzdui și spațiul pentru spălat/uscat rufe).

Inima casei este fix în centru – un open space care conține bucătăria, zona de living, dining și relaxare. Pentru că ne place să gătim (am mai spus-o și cu alte ocazii), n-am vrut să avem bucătăria separată de zona de dining și de living. În zona de living avem spațiul destinat televizorului iar în partea opusă este zona de bibliotecă, muzică și relaxare.

Din open space se vor accesa toate celelalte spații ale casei:

Ne-am bucurat să avem o casă construită pe un singur nivel – am eliminat cu această ocazie tot ce nu ne doream – spații de trecere, suprafața pentru scară și holurile.  În plus, e mult mai simplu de ajuns dintr-o zonă în alta. Ne-am gândit în primul rând la părinți, pentru care urcatul scărilor ar putea deveni problematic odată cu înaintarea în vârstă.

Suprafața totală construită a zonei de la parter (practic, spațiul de locuit) va fi de 163mp, iar cea utilă de 135 mp.

Din living se va putea ieși pe terasă, iar în spatele casei, o scară exterioară va duce la sera. Sera a depășit ca suprafață și cele mai mari așteptări ale noastre – suprafața finală este de 140 mp. Un demers curajos (a se citi nebunesc) pentru niște oameni fără experiență pe zona de grădinărit, dar dacă tot am intrat în horă, învățăm să și jucăm. Despre grădină și seră vom discuta pe îndelete în materialele care urmează.

Până atunci, iată schițele cu planurile Casei cu Soare.

Mulțumim întregii echipe pentru tot efortul depus și rădbarea de care au dat dovadă până la stabilirea direcției 🙂

Arhitectură – arh. Raluca Munteanu (șef proiect), arh. Ruxandra Sacaliș, arh. Sandra Sonei
StructurăInginerie Creativă, ing. Marius Șoflete, ing, Cătălin Caraza
InstalațiiZAL Investements Company, ing. George Lăzarescu, ing. Alexandra Herzog, ing. Andrei Popa
Certificare casă pasivă – V&V Projekt, ing. Szabolcs VARGA

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

(Visited 13,797 times, 1 visits today)