Site icon casa cu soare

De ce construim casa din Cross-Laminated Timber (CLT)?

Cross-Laminated Timber (prescurtat CLT) înseamnă, mai pe românește, panouri din lemn încleiat. Este un material ușor, însă foarte rezistent, cu performanțe acustice, seismice, termice superioare și cu o foarte bună rezistență la foc. A debutat în anii ’90, în Austria, deci a depășit deja vârsta de 20 de ani. La noi în țară, însă, este folosit extrem de puțin, este practic necunoscut. Sperăm însă ca lucrurile să se schimbe în viitor.

Arhitectul britanic Andrew Waugh spune despre construcțiile din lemn că sunt super rapide, super precise și creează un spațiu cu o atmosferă incredibil de frumoasă.

Prima casă din România construită din Cross-Laminated Timber este EvoHouse, despre care am mai scris aici și aici. Am revenit de nenumărate ori la articolul din Green Report despre ea. Factură anuală la energie sub 200 de Euro! Cum să nu vrem așa ceva și pentru noi? Evident, ne-am uitat și la materialele de construcție și așa am descoperit că este făcută din CLT – despre care la acea oră nu știam absolut nimic.

La întâlnirea cu Marius Șoflete, structuristul responsabil de #casacusoare, când am început să îi povestim despre casa pe care ne-o dorim, am avut și o discuție legată de materiale. Omul fiind o enciclopedie ambulantă (și acesta este un compliment, Marius!), a început să ne explice care-i faza cu materialul acesta și ne-a convins destul de ușor.

Argumente pro CLT

CLT și grija pentru planetă

Ne vindem prea ieftin!

Cum ar fi dacă, în loc să exportăm lemn ca materie primă (mult și ieftin), l-am exporta ca produs finit (mult și la un preț mai mare)?

Ceea ce ne conduce la primul argument anti CLT, care sperăm să fie combătut cât mai curând.

Argumente anti CLT

Află mai multe despre CLT

Am făcut un short list de materiale care să te informeze și poate chiar să te inspire atunci când vine vorba despre alegerea materialului de construcție pentru casa ta, în cazul în care ideea unei case din CLT îți surâde.

Michael Green – Why we should build wooden skyscrapers

El spune că betonul și oțelul sunt două materiale cu proprietăți foarte bune, însă că aparțin deja secolului trecut. Dacă Pământul este responsabil de hrana noastră, ar trebui să acceptăm, aproape la fel de ușor, că Pământul ar putea să fie responsabil și de casele noastre.

Helen Walters – Why Tall Wooden Buildings Must Be Our Future

Este un articol care duce și mai departe subiectele atinse de Michael Green în speech-ul său de la conferința TED.

Cross Laminated Timber Handbook (CLT)

Dacă ești fan de date și mulți parametri tehnici, manualul celor de la rethinkwood.com cred că îți va fi foarte util – găsești acolo o grămadă de informații – de la istoric, schițe, parametri.

The Future Of Timber Construction – CLT – Cross-Laminated Timber

Este un document care vine foarte bine în completarea celui de mai sus – și e ceva mai ușor de parcurs.

Architects embrace “The beginning of the timber age”

Sustenabilitate, calitate și rapiditatea punerii în operă – acestea sunt principalele calități datorită cărora tot mai mulți arhitecți fac trecerea înspre lemn ca material de construcție.

Credit foto: Marius Șoflete & Gabi Florian / Inginerie Creativă

Arhitectură – arh. Raluca Munteanu (șef proiect), arh. Ruxandra Sacaliș, arh. Sandra Sonei
StructurăInginerie Creativă, ing. Marius Șoflete, ing, Cătălin Caraza
InstalațiiZAL Investements Company, ing. George Lăzarescu, ing. Alexandra Herzog, ing. Andrei Popa
Certificare casă pasivă – V&V Projekt, ing. Szabolcs VARGA

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

(Visited 28,695 times, 1 visits today)