Oamenii potriviți pentru casa ta

Contează enorm să cauți oamenii potriviți pentru casa ta și să-i lași să-și facă treaba. Plecând de la ceea ce-ți dorești, ei vor fi în măsură să creioneze, structureze, construiască, finiseze și livreze casa pe care ai visat-o.

Iată care ar fi, în mare, oamenii importanti pentru proiectul tău:

Arhitectul. El este cel care da formă casei tale. Nu se întâmplă să iasă perfect din prima, poate nici din a cincea încercare – există, dsigur, varianta să-l și schimbi – dar nu renunța până nu ies planurile așa cum vrei. Un arhitect care începe fără o discuție deschisă despre stilul tău de viață și modul în care vei folosi casa este unul cu care nu vrei să lucrezi, pentru că nu o va gândi pentru tine. Un arhitect care nu pleacă de la studiul geotehnic și topografic, este un arhitect cu care nu vrei să mergi mai departe. Pe cel pe care l-ai ales este bine să-l asculți. Poți să-i pui toate întrebările nebunești care-ți trec prin minte sau pe care le auzi de la altii și să-l rogi să-ți dea un răspuns pe care să-l înțelegi. Așa te vei simți în siguranță și în control. Noi am ales arhitectul direct dintr-un alt șantier de casă pasivă, pentru că este tipul de casă pe care ni-l doream.

Structuristul. Ca să-ți stea casa și să nu se prăbușească atunci când deschizi ușa, ai nevoie de un structurist. E posibil să vină la pachet cu arhitectul, dar este bine să-l cunoști și să puteți vorbi despre munca lui, astfel vei ști ce pe unde trece și de ce. La noi, toate drumurile au dus către el, doar el 🙂 Vă vom povesti într-un alt articol.

Designerii de interior. Totul se leagă într-o armonie, ergonomie și funcționalitate a casei. Este un proces anevoios. Ai multe idei, ai văzut mii și mii de alte case pe net și ai selectat pentru tine cele mai frumoase fotografii pe care le-ai găsit. Dar ai o mie de stiluri care nu se potrivesc între ele. Și atunci vine designerul care te aduce la realitate și-ți spune că nu le poate folosi pe toate simultan, că iese o varză. Urmează să alegi doar o direcție, dacă nu vrei o casă sorcovă. Iar designerul de interior îți va face casa în care te vei simți… acasă. Noi am ajuns până la varianta a cincea. Atunci când am văzut V5 în prezentare, credeam că vorbim despre ghete de fotbal. Dar de la V5 încolo, totul a mers lin. Orice început e mai greu.

Constructorul. Aici încep discuțiile hard core. Primul lucru pe care îl auzi când vrei să te apuci de construcția unei case este că muncitorii sunt cea mai mare problemă. Este momentul când intri în panică, pentru că experiența nu te ajută să spui că ție nu ți se va întâmpla asta. Ai grijă cum îl alegi, ce oameni are, să nu te fure, să nu plece, să nu-l plătești înainte… și lista e lungă. Este bine să ai încredere în el că face treaba bine, să-l urmărești că așa se întâmplă, până la urmă el e cel care îți ridică casa. Dacă nu vine pe recomandare, instinctul tău trebuie să lucreze supraturat la momentul alegerii constructorului. Este bine când arhitectul și echipa vin și-ți recomandă un constructor cu care au mai lucrat și-ți spun că este foarte meticulos, altfel te simți știind că el va lucra meticulos și la casa ta.

Dirigintele de șantier. Legea te obligă să ai diriginte de șantier. Și bine face! Dar, ca orice lege, ori este prost întocmită, ori prost aplicată, ori cei care trebuie să o aplice o “jonglează” cu talent. Dirigintele trebuie să urmărească fazele proiectului, să tragă de mânecă arhitectul, structuristul și/sau constructorul dacă este ceva ce nu i se pare în regulă. Nu doar să semneze hârtiile pentru 200 euro și ție să-ți  rămână, după predare să constați, pe nervii și banii tăi, ce nu a fost în regulă. De aceea, atunci când mergem pe șantier și vedem că el este acolo și este la curent cu fiecare fază a proiectului, simțim că am făcut o alegere bună.

Instalatorii care se ocupă de instalațiile sanitare, termice și electrice, cei care se ocupă de termosistem, de tablă, de tâmplărie, dulgherii, peisagiștii. Vorba structuristului nostru – până să ajungă să fie cu adevărat casa ta, au umblat câteva sute de oameni prin ea, să o facă așa cum ți-ai dorit. Pe aceștia îi vom aminti pe larg și cu drag în alte posturi.

În general, sunt bune recomandările prietenilor, care au trecut prin aceeași experiență prin care urmează să treci și tu. Ei ți-i vor recomanda doar pe cei de care au fost mulțumiti – asta dacă îți sunt într-adevăr prieteni – și îți vor spune să mai cauți și la alții pentru ceea ce nu recomandă. Este bine să lucrezi cu firme, să poți să ai o garanție a lucrărilor efectuate. Astfel poți să ceri socoteală pentru ceea ce este în neregulă. Nu este de dorit să ajungi aici, dar mai bine să fie, decât vorba româneasca “prinde orbu’, scoate-i ochii”.

Noi am plecat pe drumul ăsta și suntem încrezători că o vom duce frumos la capăt, pentru că suntem înconjurați de oameni minunați și ne dorim să rămână așa până la finalizarea proiectului.

(Visited 1,057 times, 1 visits today)

4 Comments

  1. Bogdan October 28, 2017 at 15:43

    Salut! Ne poti da mai multe detalii in legatura cu firma de constructii cu care lucrati, instalatori, sau diriginte de santier? Intr-adevar sunt greu de gasit. Ar fi de folos site-uri, nume, etc. Merci!

    Reply
    1. Mihaela October 29, 2017 at 01:02

      Salut, Bogdan! Am început să completăm lista de furnizori, găsești link-uri în homepage. Urma să facem asta, dar uite că ne-ai dat un brânci și ne-am pus pe treabă 🙂

      Reply
  2. Andrei B. April 18, 2018 at 12:21

    Buna!
    Oare cum a fost relatia voastra cu Arhitectul?
    A respectat termenii din contract? Au fost intarzieri…? Daca “Da”, v-a informat din timp ca vor aparea sau a asteptat pana ati intrebat voi de cum mai merge treaba?

    Reply
    1. Mihaela April 22, 2018 at 14:47

      Salut, Andrei!

      Relația cu arhitectul, dar și cu ceilalți membri ai echipei – structurist, constructori, instalații, etc – a decurs foarte bine. Au fost și întârzieri – sunt foarte multe părți implicate în proiect și sunt momente când socoteala de acasă nu se pupă cu cea din târg, însă am ținut în permanență legătura și am modificat timpii în funcție de noile realități din teren. De exemplu, nici cu vremea nu te poți bate, însă îți poate încurca planurile 🙂
      Însă de la bun început nu am vrut să grăbim lucrurile, pentru că nu avem nicio presiune să ne mutăm la o dată anume. Așadar, nu am luat în tragic întârzierile care au apărut.

      Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.