Imediat după ce am achiziționat terenul, imaginația a început să o ia razna: ce fel de casă construim pe el?
Un lucru era sigur: vrem o casă sustenabilă, verde, eco, pasivă, cum s-o numi ea. Să nu facă din noi sclavii ei, ci noi să fim cei care o punem la treabă pentru noi, respectându-i și maximizându-i pe deplin potențialul.
Totul a pornit tot din reaserch de începători, cumva. Am încercat să vedem ce tipuri de proiecte de case sustenabile se fac în România.
1. PRISPA
Prima oară am dat de proiectul Casa Solară PRISPA. Și ne-am îndrăgostit. Am să spun și nepoților că am venit la vizionare cu două săptămâni prea târziu și că n-am știut la momentul potrivit că acest proiect va fi scos la licitație, astfel încât cei care l-au realizat să poată să suporte cheltuielile legate de competiție. Despre asta vreau să detaliem într-un post ulterior, că e un topic ce merită să fie tratat separat. Vom discuta atunci despre performanțele echipelor din România la cel mai important concurs de arhitectură sustenabilă și tehnologie aplicată din lume: Solar Decathlon.
Așadar, PRISPA, participantă la Solar Decathlon la Madrid, în 2012, a fost prima noastră dragoste. Și prima dată când am dat cu nasul de conceptul de “casă pasivă”.
Tot ce auzeam referitor la proiect avea, oarecum, rezonanță de revelație: în sfârșit, ideea/visul poate întâlni în mod fericit concretul.
“Satul românesc funcţionează după o serie de principii deloc demodate, ci dimpotrivă, încurajate şi mediatizate: atenţie pentru calitatea mediului şi utilizarea naturii nedistructiv, multifuncţionalitate, proiectare pasivă, socializare, spirit comunitar. Sună cunoscut, nu-i aşa? Ar fi păcat să le pierdem.”
Ce ne-a plăcut nouă la PRISPA:
- dimensiuni decente pentru numărul de persoane care urmează să trăiască în ea – 75 mp;
- împărțire ergonomică;
- poziție optimă pe teren, astfel încât să poată beneficia de tot ce are soarele mai bun pentru ea, din punct de vedere al eficienței energetice, pe tot parcursul anului;
- îmbinare faină între tradiție și ultimele dezvoltări în domeniul tehnologiei;
- bun simț arhitectural; frumusețea e în ochii privitorilor, știm, dar ne place că nu e stridentă;
- camere multifuncționale;
- optimizare de gadget-uri: fix cât trebuie, nici mai mult, nici mai puțin;
- comportament bun off grid – casa produce mai mult decât consumă;
- design interior cool, în ton cu exteriorul și promisiunea generală;
Câțiva ani mai tarziu, cinci dintre oamenii care au pus umărul la construcția PRISPA fac parte din proiectul Casa cu Soare. Suntem onorați.
Constructia casei PRISPA – EN subs from alex serban on Vimeo.
2. EVOHOUSE
Enter EvoHouse: prima casă eco-pasivă din România. De aici am început să învățăm despre principiile casei pasive și aspectele cărora li se acordă importanță deosebită – enumerăm mai jos câteva dintre ele, curioșii pot să afle mai multe despre Evohouse direct de pe site-ul mamă sau de pe pagina de Facebook EvoHouse:
- anvelopă termică;
- etanșeitatea la aer;
- structură fără punți termice;
Unul dintre articolele noastre favorite din timpul căutărilor este: EvoHouse, casa pasivă cu o factură anuală de energie sub 200 de euro.
Tot EvoHouse ne-a deschis orizontul spre un material de construcție total nou pentru noi – panouri din lemn încleiat sau Cross Laminated Timber (prescurtat CLT). EvoHouse este prima casă din România construită din CLT. Un material care ne-a cucerit și pe care am decis să îl folosim și în construcția casei noastre. Câteva detalii pe scurt, despre CLT, mai jos, via THE B1M. Pe larg, mai încolo 🙂
3. EFdeN
Este cel de-al doilea proiect din România înscris la competiția internațională Solar Decathlon, ediția din 2014, de la Versailles. Dacă PRISPA se uita și spre tradiție, EFdeN încearcă să optimizeze traiul în mediul urban. Ce e deosebit la acest proiect?
- interior modular și flexibil;
- structură metalică eficientă, pentru o viteza mai mare de confecționare și asamblare;
- sistem de încălzire, ventilare și climatizare inovator;
- sistem electric inteligent;
- instalatii sanitare raționale;
- sera;
Puteți să vă convingeți și singuri, dacă le faceți o vizită la Centrul de Cercetare a Condițiilor de Confort, Blv. Pache Protopopescu, nr. 66. Au porțile deschise pentru public duminica, între 12:00 și 16:00. Noi am fost și ne-a impresionat.
Solar Decathlon este o competiție universitară internațională care are ca scop proiectarea, construirea și asamblarea unei case solare complet funcțională. Criteriile de evaluare cuprind partea de arhitectură, inginerie și construcții, eficiență energetică, bilanțul energiei electrice, condițiile de confort, funcționarea casei, comunicarea și conștientizarea socială, designul urban, transportul și accesibilitatea, inovația și sustenabilitatea.
SOLAR VERSAILLES – Solar Decathlon Europe 2014 from SD Europe on Vimeo.
Ne-a fost destul de repede limpede că nu vom merge pe cărări prea bătătorite! 🙂
astea-s doar idei? casa voastra inca nu e gata? sau aveti si ce sa aratati?
Salut! Am început șantierul, vom arăta fiecare etapă în parte pe blog.
Casa Prispa este cumva timber-frame? Nu vad mentionat si incerc sa gasesc cum se construieste o astfel de casa. Multumesc!
Pe multe site-uri gasim cum sunt laudate casele tip hobitt (si au si de ce), dar nimeni nu ne spune cum sa contruim o astfel de casa sau sa dea detalii despre un proiectant care poate pune pe hartie o astfel de casa. Si aici ma refer inclusiv la detalii.