Cel mai probabil Naturhus si ReGen nu vă spun mare lucru. Noi vrem să vă atragem atenția asupra lor – s-ar putea să vi se pară ori interesant ori de-a dreptul nebunesc. Nouă ne-au plăcut.
Naturhus, Suedia
A fost inițial construită drept casă de vacanță, însă mai apoi a devenit locuință permanentă pentru Marie Granmar și Charles Sacilotto.
Naturhus salvează energia soarelui și folosește căldura lui într-un mod natural, facilitând o temperatură plăcuta pe timp de iarnă chiar și pentru un climat nordic. Exteriorul casei a fost modificat, fațada internă fiind construită din lemn.
Datorită serei exterioare (care are pe acoperișul construit cu sticlă securizată de 4mm), casa propriu zisă nu are nevoie de foarte multă izolație.
Ideea a plecat de la un concept al arhitectului Bengt Warne, care a construit prima Nature House în 1976 în Saltsjöbaden, Suedia. Sera acestei case a fost construită chiar de către arhitect.
Pe timp de vară, ferestrele serei se deschid și se închid automat în partea superioară pentru a permite evacuarea aerului cald.
Este o casă care depinde enorm de soare – dacă acesta lipsește, nu prea sunt diferențe între interior și exterior, însă este nevoie de doar puțin soare pentru ca temperatura să crească imediat. În ianuarie, dacă afară sunt -2°C, pe terasa casei temperatura va varia între 15-20°C.
Ne-a plăcut mult faptul că locatarii casei profită de sera supradimensionată și cresc multe plante comestibile în ea. Au plantat până și un smochin care face multe fructe, au o mică vie pentru suc de struguri.
Apa de ploaie este colectată într-un tanc și folosită pentru udarea plantelor. Celor extrem de pasionați le recomandăm să urmărească și maniera în care proprietarii reciclează apa menajeră.
Nu e o casă perfect controlată la nivel de climatizare, locatarii se adaptează foarte mult la ce le dă natura. Pentru clienții fără mari pretenții, poate fi o soluție ideală.
ReGen – Olanda
Este gândită de EFFEKT – o cooperativă de arhitectură din Copenhaga, Danemarca și duce la nivelul următor ideea de baza a arhitectului Bengt Warne.
ReGen este un model vizionar de dezvoltare eco-village off-grid, care poate alimenta cu energie și hrană ocupanții săi, fără a depinde de surse externe suplimentare.
ReGen vizează astfel probleme devenite deja comune: suprapopulare, urbanizare excesivă, resurse limitate sau pe cale de dispariție, criza alimentară globală.
ReGen înseamnă tehnologie care deja există, aplicată într-un design comunitar integrat, care asigură necesarul de energie, apă și hrană, reconectând oamenii cu natura și consumul cu producția. De la EGO la ECO. Frumos spus.
Sunt 25 de unități locative, sau hai să le spunem mai frumos: case, dispuse in cerc. Fiecare casă are o zonă de grădina, plasată în interiorul unității. O seră învelește fiecare casă, asigurând o durată mai mare de funcționare pe timpul anului. Între case există zone de cultivare comune, zone pentru creșterea animalelor și a peștilor, zone de recreere, de luat masa, de joacă sau pentru învățare. S-ar putea să fie satul ideal al mileniului actual.
Dimensiunile caselor variază de la 80 mp cu sere de 20 mp până la case de 140 de mp, cu sere de 10 mp.
Zonele de producție pentru legume cuprind grădini pentru legumele sezoniere, sere simple, sere încălzite și sistem aquaponic, astfel încât producția să fie asigurată indiferent de sezon.
Nu degeaba fondatorul ReGen, James Ehrlich, numeste proiectul The Tesla of EcoVillages.
Forma finală pentru #casacusoare a fost conturată în urma analizei celor de mai sus, care au venit în completarea conceptului de casă dezvoltat de STARCK with RIKO (despre care am scris aici) și casele prototip construite în România – PRISPA, EVOHOUSE și EfdeN (despre care am scris aici).
Sursă foto – EFFEKT