EFdeN trebuie să ajungă în echipă completă la competiția Solar Decathlon din Dubai! #sustineinovatia

Nici nu știu dacă e mai ușor să scriem despre noi sau despre alții. În mod normal, probabil că e mai ușor să scrii despre alții, pentru că ești mai detașat, vezi lucrurile din exterior și ai o anumită liniște. Dar, când vine vorba despre EFdeN avem o doză mare de subiectivism.

Pe scurt, despre ce e vorba: #casacusoare are un parcurs care a ținut aproape de proiectele echipelor din România care au participat la competiția Solar Decathlon. De fapt, cam de acolo am început să mirosim treaba asta cu casele eficiente energetic, pasive, active etc.

În cazul despre care scriu acum, deși nu am pus umărul la șantier (că aveam de a face cu cel propriu în același timp), am urmărit evoluția proiectului și ne-am bucurat enorm că ne-am și intersectat cu o parte din oamenii din echipă. Ne-am nimerit pentru prima data în aceeași camera la Prispa, apoi am fost să vizităm EFdeN 4C, ca după aceea să ne aflăm față în față în biroul Ralucăi, în timp ce Marius Șoflete discuta despre soluțiile de structură din CLT pentru ceea ce urma apoi să devina EFdeN Signature. La ridicarea structurii a participat activ și Constantin Tistea, cel care se face “vinovat” și de ridicarea structurii la #casacusoare.

EFdeN Signature este proiectul cu care echipa participă la competiția de anul acesta din Dubai. E fun ca destinație turistică: te-ai urcat în avion, ai băgat bagajele la cală, ai aterizat, te-ai distrat, ai făcut cumpărături și selfie-uri și aia a fost. #mydubai

Dar, în contextul unei competiții, Dubai e la mama naibii. E un coșmar logistic să transporți o casă din România până în Dubai. E un coșmar financiar să cazezi toată echipa pe întreaga perioadă a derulării competiției. Adică până ridică din nou casa, până se desfășoară concursul și apoi până când demontează din nou casa.

N-ar trebui să fie un coșmar. Dar este. N-ar fi dacă ar exista fonduri suficiente pentru toate aceste etape care au mai rămas de bifat. Nu sunt. Ăsta e adevărul gol-goluț, fără menajamente.

Dar oamenii ăștia nu stau cu mâna întinsă. Oamenii ăștia s-au zbătut să obțină finanțare pentru etapele proiectului. Au mers, au discutat, au prezentat, au negociat, au convins o sumedenie de parteneri să li se alăture, au dat înapoi ceea ce e de dat înapoi în cadrul unui parteneriat.

Au reușit să strângă 85% din suma de care au nevoie pentru a duce la bun sfârșit în condiții umane toată treaba asta. Doi ani de muncă, sute de ore de planificare, de proiectare, de cârcă pe șantier.

Știm povestea echipei Prispa. Știm că și ei s-au chinuit până au obținut banii necesari (au scos la licitație casa pe care au proiectat-o și construit-o), iar condițiile în care au trăit pe perioada competiției au fost foarte modeste. Dar demne.

Tot despre demnitate e vorba și acum. Despre a nu-ți fie teamă sau rușine să ceri ajutorul. Și despre oameni și companii care se adună în jurul unui gând frumos. Și apoi fac din el realitate. O realitate cu țintă spre un viitor mai frumos, mai curat, mai aliniat cu zilele în care trăim.

Asta sperăm să se întâmple cu EFdeN Signature: pe lângă îndeplinirea obiectivului de a participa la competiție, ne dorim foarte mult pentru ei să o și câștige și să se întoarcă acasă triumfători.

Ne dorim să meargă la concurs în echipă completă. Să aibă unde să stea, să aibă ce să mănânce, să aibă toate cele necesare pentru a reconstrui casa la fel de frumos cum am văzut-o când am fost în vizită la ei, în parcarea din Băneasa Shopping City.

Pentru asta, pe șleau, e nevoie de bani. Și nu puțini. Ar mai fi fost nevoie de ceva timp, dar acesta s-a scurs. Casa este deja în drum spre Dubai, iar echipa trebuie să se pună și ea în mișcare. Din păcate, este incompletă în acest moment, din lipsă de fonduri.

Așadar, daca aveți cum, ajutați-i. Dacă puteți să povestiți despre ei și altora, care le pot întinde o mână de ajutor, faceți-o. Haideți să le asigurăm condițiile de care au nevoie pentru a-și face treaba bine acolo.

Până acum, o comunitate întreagă de bloggeri (peste 40) s-a strâns în jurul acestei povești și dă vestea mai departe, punându-și la dispoziție spațiul publicitar de pe bloguri pentru companiile care vor pune umărul la strângerea de fonduri. Jos pălăria în fața lor!

#SUSTINEINOVATIA – click aici ca să ajuți echipa EFdN Signature la competiția Solar Decathlon!

Află mai multe despre competiția Solar Decathlon din Dubai.

(Visited 1,130 times, 1 visits today)

8 Comments

  1. Alina June 18, 2019 at 16:20

    Foarte bun blog-ul, sa mai postati.

    Reply
    1. Mihaela June 19, 2019 at 22:40

      Așa ar trebui 🙂 Ne-am luat cu construcția și am lăsat scrisul la urmă. Ne vom reveni. Mulțumim pentru cuvintele frumoase!

      Reply
  2. Silvia December 9, 2019 at 20:52

    Imi place blog-ul. Sa mai postati.

    Reply
    1. Mihaela January 17, 2020 at 19:11

      Multumim frumos pentru aprecieri. Mai facem. Stim, suntem in urma rau cu povestea.

      Reply
    1. Mihaela January 17, 2020 at 19:12

      La Multi Ani! 🙂

      Reply
  3. Monica January 7, 2020 at 20:46

    La Multi Ani 2020! Sa mai postati.

    Reply
    1. Mihaela January 17, 2020 at 19:12

      La Multi Ani! Vom incerca sa recuperam 🙂

      Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.