Grădină și seră – câte puțin despre planuri

Mai avem cale lungă până la grădină și seră.

În scurt timp vor veni pereții și munca la #casacusoare se va relua din nou, cu mult elan. Obiectivul este să închidem casa până la finalul anului, după care să ne apucăm liniștiți de interioare. Așadar, vom munci în perioada care urmează la pereți, tâmplărie, termosistem, tablă, plus structura de aluminiu și policarbonatul de la seră.

Așa cum am mai spus, casa noastră stă pe o parcelă mică de pământ – 500 mp. Pentru că o construim pe un singur nivel, am mâncat destul de mult din suprafața terenului. Cu toate astea, ne-am dorit foarte mult să putem să beneficiem de pe urma plantelor, arbuștilor și copacilor pe care îi vom planta.

La Imobiliarium, doi tineri cu care am stat de vorbă după panel ne-au spus că urmăresc proiectul nostru pe blog și că, după apucături, păream un cuplu de hipioți, care caută să se rupă de lume și să devină cât de independenți (a se citi off grid & isolated) se poate. După ce ne-au văzut la panel, și-au dat seama că nu suntem chiar așa. În plus, noi le-am spus că nu prea vedem cum poți să te rupi de lume în Otopeni, mai precis fix la intrarea dinspre București. Dacă vrei asta, alegi un teren măricel pe un deal (să ai parte și de peisaj frumos) și cam de aici începe, cel puțin pentru noi, hipioțeala maximă. Atunci când cel mai apropiat vecin e la câțiva kilometri distanță de tine.

Ăștia doi nu suntem noi 🙂

Se pare că treaba cu sera a stârnit impresia asta – așa că vreau să explic puțin mai în detaliu care-i treaba, de fapt.

Așa cum am mai spus, nu suntem arhitecți, nu suntem structuriști, nu suntem constructori, nici instalatori. Și nici la grădinărit nu ne pricepem, însă ne dorim să învățăm. Pentru că nu avem niciuna din meseriile de mai sus, de la bun început ne-am propus să găsim echipe de oameni care se pricep pe fiecare palier în parte, să îi aducem împreună și să facem, pe cât posibil, o treabă buna și la nivel de execuție din gândul ăsta fain pe care l-am avut.

Ne-am întâlnit cu Alina Adăscăliței la recomandarea arhitectului nostru, Raluca Munteanu. Am avut o discuție de vreo două ore, în care am turnat toate gândurile care ne-au trecut prin cap. Am venit pregătiți cu liste de plante pe care ni le dorim (nu suntem noi dacă nu scoatem pe masă și o listă la momentul potrivit). Alina ne-a ascultat cu răbdare. A cerut planul de situație de la Raluca și s-a pus pe treabă.

În decembrie 2016 am primit prima propunere de la Alina, care sintetiza impecabil tot ce am discutat și ne doream, plus o soluție de implementare care ne-a plăcut la nebunie.

Intenții și obiective pentru grădină și sera #casacusoare:

  1. Vegetalizarea diversă a limitelor
  2. Valorificarea a cât mai mult spațiu pentru producție fructe și legume
  3. Prim plan vegetal dinamic – cu specii perene de înălțime joasă
  4. Valorificarea punctelor de perspectivă prin elemente speciale
  5. Crearea unui spațiu intim – o cameră verde cu rol de relaxare, luat masa, etc
  6. Automatizare și eficientizare în exploatare

Primul pas a fost analiza situației existente, ca să știm pe ce ne bazăm. S-au luat în calcul poziția terenului, a casei, a construcțiilor învecinate, direcția curenților de aer, zonele de plin soare, cele de umbră sau semi-umbră, căile de acces și restricțiile impuse de principiile casei pasive (zona de sud, de exemplu trebuie să fie lăsată liberă de vegetație înaltă, astfel încât să nu avem umbriri pe timp de iarnă, când aportul razelor solare pentru încălzirea casei trebuie să fie la maximum).

S-a studiat și forma optimă pentru seră, astfel încât să evităm determinarea efectului de seră pe timpul verii, când temperaturile sunt foarte ridicate.

Pentru grădina de la nivelul solului, am primit o propunere de aranjare rectangulară sau una cu formă organică. Ni s-a părut mai prietenoasă a doua soluție, deci am optat pentru aceasta.

A urmat apoi planul de propunere pentru zona de la sol, soluțiile de vegetalizare a limitelor, soluții pentru zona de intrare și pentru grădina de legume.

Așa am auzit pentru prima oară despre cultura pe movilă (voi dezvolta pe larg într-un post separat, că sunt volume de spus despre asta). Ne-a plăcut în mod deosebit că a fost atentă la principiile de organizare a grădinii, la rotația culturilor, la asocierile de plante utile.

Pentru seră, totul este gândit în așa fel încât să ne ușureze, pe cât posibil munca, grădinăritul să rămână un hobby dobândit și să nu se transforme într-o corvoadă. Avem jardiniere înalte, jardiniere pentru plante cățărătoare, dar și jardiniere joase, pentru plantele care au nevoie de mai mult spațiu pentru a se dezvolta. Toate gândite modular, ca să putem reorganiza spațiul rapid și ușor, prin mutarea modulelor dintr-un loc în altul în seră.

Elementul oarecum exotic îl reprezintă o soluție de manipulare străveche, dar extrem de practică în contextul serei – vom avea un scripete cu ajutorul căruia să putem să urcăm și să coborâm cu ușurință diferite materiale. Mecanizat sau nu, rămâne să decidem ulterior. Dacă ne va mai permite bugetul, probabil că vom mecaniza și scripetele.

Asta a fost propunerea cu care a venit Alina. Pe noi ne-a încântat extrem de mult și de aici încolo i-am lăsat, practic, mână liberă să vină și cu soluțiile de execuție concrete, pentru că ne-am dat seama că a înțeles perfect cerințele noastre și, de asemenea, că nici noi și nici ea nu ne-am pierdut timpul.

Voi reveni și cu propunerea detaliată plus o serie de explicatii pe larg legate de cele propuse, acolo unde este cazul.

Până atunci, nu pot să nu vă povestesc despre un proiect minunat în care este implicată Alina, și anume Grădina Istorică.

Voi lăsa mai jos un citat direct din pagina lor de Facebook, pentru că au spus-o ei de o mie de ori mai bine decât am fi putut să o spunem noi. Ce dorim să promitem este că vom merge negresit să vedem Grădina Istorică. Dacă ne primesc, punem umărul și facem muncă voluntară, că e un prilej bun de învățare. Cu siguranță, vom mai descoperi cu această ocazie secrete ascunse și prin grădina #casacusoare.

“Ce mâncau europenii înaintea sosirii plantelor din Lumea Nouă?
Cum se făcea mămăliga noastră până să avem porumbul?
Ce se culegea și se mânca din flora spontană?
Cum ar arăta o grădină cu plante cultivate istoric și cum ne putem folosi astăzi de ea?

Grădina Istorică este punctul de plecare pentru definirea unui nou sector în cadrul Grădinii Botanice ”D. Brândză” a Universității din București, al cărei obiect de interes și activitate va constitui ansamblul plantelor alimentare cultivate istoric. Alese în urma unui proces de căutare sistematică, am pornit de la platele încă mult cunoscute și folosite astăzi, până la identificarea celor treptat abandonate și uitate. Aceasta va fi primul model de acest fel din România, care va oferi Grădinii Botanice o nouă dimensiune de percepție și implicare la nivelul orașului.

Vom crea, de la zero, un spațiu care să servească drept material educativ tuturor celor pasionați, dar și vizitatorilor curioși, un loc de întâlnire al diverselor comunități urbane interesate de regenerarea orașului verde și reconectarea la natură, un cadru pentru ateliere și seminarii legate de botanică, permacultură și antropologie culinară, incluzând și-o parte de arheologie gastronomică experimentală, și un spațiu pentru o serie de ateliere creative, de la ilustrație la fotografie și proiecții cinematografice tematice.

Grădina Istorică se dorește a fi un cămin permanent și durabil pentru un număr de specii și varietăți botanice consumate de-a lungul istoriei alimentare europene, unele treptat abandonate odată cu răspândirea plantelor aduse din Lumea Nouă. Rolul ei va fi de-a colecta, prezerva și distribui aceste specii, a continua cercetarea în domeniu și a educa publicul în privința diversității plantelor alimentare.

Odată cu începutul toamnei lui 2017, pornim la drum cu lucrările de amenajare: curățarea, nivelarea și finisarea perimetrului, marcarea limitelor, ridicarea paturilor vegetale, împletitul gardurilor din nuiele, realizarea unui sistem de irigații, a unor alei înierbate și plantarea primilor pomi și arbuști.”

Mulțumim, Alina Adăscăliței, pentru implicare și abia așteptăm să punem în practică tot ce ai planificat pentru #casacusoare!

 

Surse foto:

Imgur.com

https://imgur.com/gallery/2Kslh

Grădina Istorică

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

(Visited 2,646 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Mihaela January 14, 2019 at 00:21

    Va rog mult un contact al Alinei Adascalitei, nu reusesc sa gasesc pe google sau facebook

    Multumesc si felicitari pentru tot !!!

    Reply
    1. Mihaela February 22, 2019 at 19:06

      Buna! O intrebam si pe ea si revenim. Ar fi bine sa dati si un mail pe casacusoare@gmail.com, sa fim siguri ca nimeni nu uita 🙂

      Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.